Rasionalisasi Subsidi, Rakyat Dan Negara Belum Sedia

Rasionalisasi Subsidi, Rakyat Dan Negara Belum Sedia

Rasionalisasi Subsidi, Rakyat Dan Negara Belum Sedia

Pelaksanaan pengurangan subsidi petrol RON95 dan diesel seperti diumumkan kerajaan persekutuan semalam nyata berjaya membangkitkan kemarahan rakyat, lebih-lebih lagi berlaku ketika umat Islam sedang sibuk mempersiapkan sambutan Hari Raya Aidiladha, hujung minggu ini.

Natijahnya segala kemelut dan krisis dalaman Pakatan Pembangkang terus dipandang sepi dan rakyat mula menyalahkan kerajaan Barisan Nasional kerana mengambil keputusan drastik dan dianggap terburu-buru.


Kemelut politik Selangor ditambah pula dengan percakaran antara kepimpinan PAS dan PKR-DAP tidak lagi dianggap isu sensasi, sebaliknya pengurangan subsidi bahan bakar pula mengambil alih topik perbualan di meja makan dan di kedai-kedai kopi.


Hakikatnya rakyat tidak ingin memahami rasional dan alasan kerajaan mengurangkan subsidi bahan bakar. Mereka cuma peduli mengenai kenaikan harga runcit petrol RON95 dan diesel sebanyak RM0.20 per liter yang pastinya akan menyebabkan perbelanjaan isi rumah meningkat.

Walau bagaimanapun, saya masih cuba berfikir secara waras dan mencari hujah kukuh meredakan perasaan kecewa dengan keputusan kerajaan itu.
Malah saya cuba memikirkan langkah lebih baik seandainya kerajaan ingin melakukan penjimatan di saat kepimpinan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak sedang mengatur perancangan bagi mencapai status negara berpendapatan tinggi.


Dalam usaha negara mencapai status tersebut, semestinya perasionalisasian subsidi dianggap sebagai antara langkah terbaik untuk diaplikasikan  dalam agenda ekonomi nasional.


Walaupun benar perasionalisasian subsidi mampu mengurangkan kebergantungan rakyat kepada subsidi, selain menjimatkan perbelanjaan “non-profitable” (tidak menguntungkan) negara, membantu proses pemulihan ekonomi dan penyusutan defisit nasional, namun kerajaan tidak sewajarnya melaksanakan langkah tersebut ketika ini.

Ditambah pula dengan kewujudan jurang ekonomi yang terlalu lebar antara golongan berpendapatan rendah, sederhana dan tinggi. 


Kesimpulannya rakyat di negara ini nyata belum bersedia dibebankan dengan langkah perasionalisasian subsidi. Buktinya rakyat memberikan tindak balas negatif terhadap pengumuman kerajaan mengurangkan subsidi petrol RON95 dan diesel semalam. Apakah buktinya ini kurang jelas lagi?

Kepimpinan tertinggi negara wajar menilai semula keperluan perasionalisasian subsidi, lebih-lebih lagi apabila kerajaan dilihat masih berbelanja secara boros membangunkan projek-projek mega yang dianggap tidak mempunyai kepentingan semasa.

Ditambah pula dengan perbelanjaan menguruskan kerajaan sendiri juga agak tinggi, melibatkan bajet melebihi RM80 bilion atau 40 peratus daripada belanjawan negara setahun.


Maka seandainya kerajaan masih bercadang meneruskan rasionalisasi subsidi sebagai langkah penjimatan, saya berpandangan kerajaan juga perlu mengurangkan perbelanjaan boros termasuk melibatkan elaun menteri dan pegawai kerajaan berpangkat JUSA dan ke atas bagi memenuhi matlamat ini.


Dalam usaha kerajaan melakukan penjimatan bagi menurunkan kadar defisit negara ini, kerajaan mesti melakukan penggabungan kementerian dan jabatan tertentu untuk merendahkan kos perbelanjaannya, selain mengurangkan jumlah penjawat awam sedia ada termasuk memecat mereka yang dinilai kurang produktif dan tidak berdaya saing.


Seandainya langkah sebegini dilaksanakan, saya cukup yakin kerajaan bukan sahaja mampu menjimatkan lebih RM15 bilion daripada bajet negara setiap tahun. Malah kerajaan pastinya tidak perlu menyentuh bajet subsidi rakyat seperti berlaku semalam dan sebelum-sebelum ini.


Walau bagaimanapun, saya percaya langkah seperti ini akan dipandang sepi oleh kepimpinan tertinggi negara dan kerajaan kerana risau seandainya kemewahan dan pendapatan peribadi dikecapi mereka selama ini turut terkesan.


Nah, jika seandainya situasi seperti ini pun tidak mahu dialami kalangan kepimpinan negara dan kerajaan, pastinya kebimbangan sama turut tidak ingin dirasai rakyat, lebih-lebih lagi kalangan mereka yang berpendapatan sederhana dan rendah.

Hakikatnya rakyat benar-benar belum bersedia dibebankan dengan langkah perasionalisasian subsidi, lebih-lebih lagi dalam kelembapan ekonomi semasa. Apatah lagi, rakyat juga tidak diberi kefahaman dengan jelas kepentingan perasionalisasian ini kepada negara.

Maka sekali lagi, saya ingin menggesa kerajaan mengkaji semula keperluan rasionalisasi subsidi terutama melibatkan petroleum dan bahan makanan asas rakyat, sebelum rakyat sendiri bertindak balas sehingga menghumban kepimpinan negara ke jalanan untuk “dirasionalkan.”

Author Image
Zack Perez
Ini Goblog Politik